Arbitrage

Scheidsrechters zijn voor onze club belangrijk. Elke wedstrijd die gespeeld wordt, verdient een goede arbitrage, gefloten door scheidsrechters die zich onafhankelijk opstellen en kennis hebben van de spelregels. Iedereen, van speler tot publiek waardeert het enorm wanneer een wedstrijd goed gefloten wordt.

Wat is arbitrage?

Arbitrage is het begeleiden van een wedstrijd op een sportieve en onpartijdige manier. Om dit goed te kunnen doen zijn er in de eerste plaats duidelijke en heldere afspraken tussen de scheidsrechters en teams nodig. De belangrijkste afspraak is vanzelfsprekend het volgen van de officiële spelregels, die voor iedere spelsoort op de website van de KNHB te vinden zijn. Op deze website staan ook de briefings en andere tips die je kunnen helpen bij het fluiten en maken van afspraken voorafgaand aan een hockeywedstrijd. Heb je toch nog vragen over spelregels of wil je graag tips bij het fluiten? Mail dan naar arbitrage@hcepse.nl


HC Gorssel/Epse biedt een opleiding voor iedereen in onze O18- en O16-jeugd, voor ouders van jeugdleden en senioren. Naast theorie is er aandacht voor de praktijk en worden nieuwe scheidsrechters in ieder geval de eerste wedstrijd begeleid. Bovendien zorgt de Scheidsrechterscommissie  dat iedereen die al een kaart heeft zijn kennis op peil kan houden met opfriscursussen en spelregelavonden.


Wie zijn onze scheidsrechters?

Net zoals de KNHB gaan wij er vanuit dat je als spelend lid beschikbaar bent als clubscheidsrechter. Vanaf het moment dat je in een O14-team zit kun je starten met een online-cursus, die aangeboden wordt door de club. HC Gorssel/Epse stimuleert iedereen vanaf 2e jaar O14 om de spelregelcursus te volgen en een kaart te halen. We hanteren de regel dat alle clubleden vanaf het moment dat ze geplaatst worden in een O16-team, in het bezit zijn van een scheidsrechterskaart. Zodra je in een O16-team zit, mag je wedstrijden bij de jongste jeugd fluiten, daarna word je ingedeeld op elftalwedstrijden. 




HC Gorssel/Epse nodigt ouders uit vanaf de overgang van de jongste jeugd (O8 en O9) naar de O10-jeugd een scheidsrechterskaart te halen. Dit is om het begrip van spel en spelregels te verhogen waardoor wedstrijden soepeler verlopen. Ouders en andere belangstellenden die willen gaan fluiten buiten de eigen teambeurten om zijn van harte welkom om zich bij de Scheidsrechterscommissie aan te melden via arbitrage@hcepse.nl.

Wedstrijden Junioren en Senioren/Veteranen (elftallen)

Bij wedstrijden met elftallen zetten we scheidsrechters in met een kaart. 

Het wedstrijdsecretariaat wijst de scheidsrechters aan. Hiervoor doen wij een beroep op onze leden van O16 en/of ouders of vrijwilligers die aangegeven hebben wedstrijden te willen fluiten. 

Per wedstrijd wordt één scheidsrechter geleverd door het thuisspelende team, de andere scheidsrechter wordt benoemd uit de poule van scheidsrechters. We proberen de wedstrijden gelijk te verdelen over alle scheidsrechters. En, als iedereen de spelregelcursus met succes heeft gevolgd, is het binnen het team vaak ook makkelijker te ruilen!


Wedstrijden Jongste Jeugd

Deze wedstrijden worden gefloten door "spelbegeleiders”. Hier zetten wij spelers zonder scheidsrechterskaart in als spelbegeleider. Voor deze wedstrijden gelden eenvoudiger spelregels. Op de site van KNHB staan alle relevante spelregels.


Ingedeeld als scheidsrechter, maar je bent helaas verhinderd

Soms komt het niet uit om te fluiten. Met elkaar zorgen we er op de club voor dat de wedstrijden gefloten worden. Je bent daarom als ingedeelde scheidsrechter verantwoordelijk voor je fluitbeurt. Als je verhinderd bent, zoek je zelf een vervanger. Vraag op tijd in je team of zij je willen vervangen. Ook oud-teamgenoten kun je natuurlijk vragen of ze willen ruilen met je. Mail de naam van de vervanger direct door aan arbitrage@hcepse.nl. Heb je geruild, maar is je vervanger er niet? Vervelend voor de teams, coaches en de betrokken scheidsrechters. Omdat je verantwoordelijk was, krijg jij in dat geval een bericht hierover. Maak daarom een heldere, duidelijke afspraak. Het is natuurlijk altijd mogelijk om vrijwillig extra te fluiten, en dat zien we graag.

Cursus & Examen

Alle leden uit de O18- en O16-jeugd behalen in hun eerste jaar in de O16 hun KNHB scheidsrechterskaart. HC Gorssel/Epse organiseert hiervoor twee keer per jaar een examen. Jeugdleden uit de O18- en O16-jeugd, die nog geen kaart hebben, krijgen in het begin van het seizoen een uitnodiging voor het examen. Je bereidt jezelf hierop voor met de online cursus van de KNHB. Het jeugdlid ontvangt via email de login-gegevens en kan zich vervolgens op eigen tempo en tijdstippen voorbereiden op het examen.

 

Het examen wordt schriftelijk afgenomen op de club. Het examen levert doorgaans geen probleem oplevert voor de cursisten, die de e-learning hebben afgerond en de 3 proefexamens van de KNHB hebben geoefend. 


Na het succesvol afleggen van het examen wordt door de Scheidsrechtercommissie een scheidsrechterskaart aangevraagd bij de KNHB. Zodra de kaart binnen is, krijg het jeugdlid bericht over wanneer de kaart kan worden opgehaald. 


Wanneer een cursist onverhoopt niet op komt dagen bij het examen of de kaart niet behaalt, is dit aanleiding voor een persoonlijk gesprek met de scheidsrechtercommissie en/of verantwoordelijk bestuurslid én een evt. daarbij behorende maatregel.


Na het examen

Beginnende (jeugd)scheidsrechters kunnen de wens aangeven om te worden begeleid bij de eerste wedstrijd. Ook daarna is begeleiding op verzoek mogelijk, bijvoorbeeld als je graag wil weten hoe je je arbitrage skills verder zou kunnen verbeteren.


Opfrisavonden

Aan het begin van het veld- en zaalseizoen worden op de club opfrisavonden georganiseerd voor alle geïnteresseerde scheidsrechters. Tijdens deze avond worden evt. nieuwe spelregels toegelicht, worden andere highlights besproken en is veel ruimte voor het stellen van vragen.


Veelgestelde vragen

  • Wanneer moet ik een scheidsrechterskaart halen?

    Alle leden vanaf 2e jaar O14 worden uitgenodigd voor een online scheidsrechterscursus. Zodra je tot een O16-team toetreedt, heb je je kaart op zak.

  • Hoe schrijf ik me in als scheidsrechter voor een wedstrijd?

    We hebben een handleiding waar je kan lezen hoe je je kan inschrijven als scheidsrechter voor een wedstrijd.


    Deze handleiding vind je hier.

  • Ik ben ingedeeld om een wedstrijd te fluiten, maar ik kan niet op die datum/tijd. Wat moet ik nu doen?

    Als je niet kunt fluiten, zoek je zelf een vervanger. Je kunt een vervanger zoeken, eventueel met behulp van je coach, in je team of daarbuiten via bijvoorbeeld de Fluitspot App. 


    Je geeft aan de indeler door welke vervanger voor jou in de plaats de wedstrijd fluit. Dit doe je via de mail waarin je bent aangewezen als scheidsrechter.

  • Ik ben ingedeeld voor een wedstrijd, maar heb een vervanger geregeld. De vervanger komt niet opdagen. Wat nu?

    We vinden dat je als ingedeelde scheidsrechter verantwoordelijk bent, en dus ook voor de vervanger.

  • Ik ben ingedeeld voor een wedstrijd, maar heb geen scheidsrechterskaart. Nu kan ik toch geen wedstrijd fluiten?

    Als je (nog) geen kaart hebt, dan kan je worden ingedeeld als spelbegeleider bij een wedstrijd van de jongste jeugd. Daar heb je geen kaart voor nodig. 


    Kijk op de site of bij KNHB voor de spelregels voor de jongste jeugd (3-tallen, 6-tallen en 8-tallen).

  • Ik vind fluiten leuk. Is er een mogelijkheid om hier meer mee te doen?

    Meld je bij de scheidsrechterscommissie via arbitrage@hcepse.nl, we zijn bezig met de opzet van een groep enthousiaste (jonge) scheidsrechters die extra begeleiding krijgen. 

Share by: